LearningSCAPES Conference | REVOLUTIONS IN LEARNING

Philadelphia, PA | September 28 - October 1, 2016

LearningSCAPES is coming to Philadelphia! Come join your colleagues as the Association for Learning Environments hosts the event of the year for those who plan, design, equip, furnish, and maintain places where students learn.

LearningSCAPES offers it all – groundbreaking educational sessions, inspiring keynotes and a showcase of state-of-the-art tools that move learning into the future. For a glimpse of what’s in store for learning places, you will not want to miss the Philadelphia learning tours featuring schools that have dared to “change”. Learning tours are included for all registrants!

LearningSCAPES will also host the single most important market place for suppliers of educational furniture, flooring, technology, and the widest array of products used in places where children learn.

Need CEU’s? With over 50 learning sessions, LearningSCAPES offers the most in the business – all at one location, at one time.

Association for Learning Environment’s mission is to connect those who passion is to create the best possible learning spaces that encourage innovation, critical thinking, collaborative teamwork and other skills that will empower students to succeed in a rapidly changing world.

Looking forward to seeing you in Philadelphia...


Back to Top

Volunteers Needed!

If you would like to help with the LearningSCAPES conference, please complete the Volunteer Form.


The Conference is hosted at the Downtown Sheraton at 201 North 17th Street, Philadelphia, PA 19103. Please go to the Association’s registration desk to get your assignment(s).

Thank you for your dedication and commitment to the Association!


Back to Top

Sponsorship Opportunities

The Association for Learning Environments offers a comprehensive menu of sponsorship selections in addition to online and print advertising opportunities. These offerings are designed to deliver your brand message to the most influential decision makers in the school facility industry. All sponsors are prominently recognized as leading supporters and advocates on the Association website and during all major conference and events. Become a Sponsor!


Back to Top

Conference Sponsors

A big thank you to this year’s conference sponsors for their generosity and commitment to the Association for Learning Environments! If you would like to become a Sponsor, please click here.


Platinum Sponsors
Tandus-Centiva


Back to Top


Gold Sponsors
Shaw Contract Group


Back to Top


Silver Sponsors
Patcraft


Back to Top


Bronze Sponsors
EPIC Metals
Gilbane
Schradergroup Architecture
Steelcase


Back to Top


Pewter Sponsors
Extron
VMDO
V/S


Back to Top


Dean’s List Sponsors
Crabtree Rohrbaugh
Cuningham
Stantec
SMMA
StudioJAED
Terracon
VLK Architects


Back to Top


Principal’s List Sponsors
Acentech
HMFH Architects
Huckabee
PBK


Back to Top


Honor Roll Sponsors
Fanning Howey
Integrus


Back to Top


Conference Sponsors
Mosaic Associates Architects
RB+B Architects
SSP Architectural Group


Back to Top


SchoolsNEXT Sponsors
MBKahn
Schradergroup Architecture
Shaw Contract Group
Tandus-Centiva


Back to Top


Media Partners
Learning by Design
School Construction News


Back to Top

Program at a Glance

To access the full program, download the event app on your mobile device, search for Eventsential in your app store and select Association for Learning Environments > LearningSCAPES 2016 Conference.

To access the event app via Desktop or on Windows Phones: http://a4le.eventsential.org

Conference Brochure View the LearningSCAPES Conference Brochure!


Download and Print the Program at a Glance

Subject to change – last update 9/21/16


Philadelphia Attendees List
2016 AIA/CES Conference Session Participation Form


Wednesday, September 28, 2016

7:00AM-5:00PM

Guest Relations / Registration Open

7:00AM

Industry Partner (Solution Providers) Registration

8:00AM-11:00AM

Board of Directors Meeting
Salon 10

10:00AM-5:00PM

School Tour #1 – Suburban School Tour

12:00PM-5:00PM

School Tour #2 – University of Pennsylvania Tour

12:00PM-5:00PM

School Tour #3 – City Schools of Philadelphia Tour

6:00PM-8:00PM

Emerging Professional Networking Social
Independence Beer Garden

Thursday, September 29, 2016

7:00AM-5:00PM

Guest Relations / Registration Open

8:00AM-3:15PM

SchoolsNEXT Team Presentations
Philadelphia Center for Architecture

9:00AM-10:30AM

90 Min. Session: A Convergence of Building Programs, Building Systems and Building Funds in Creation of a Pre-K to 12 Facility for Technical Education, Special Programs and Staff Development in Delaware County, PA
Salon 10

9:00AM-12:00PM

Workshop & Flipped Classroom: Revolutions Per Minute: How West Philly High and The Workshop School are Transforming the Lives of Learners Everyday
Horizons

9:00AM-12:00PM

Workshop: Understanding Energy Use, Putting Savings to Work for Enhanced Learning Environments
Philadelphia Ballroom North

9:00AM-12:00PM

Workshop: The Future of Academic Incubators: New Models for Academic-Industry Collaboration
Philadelphia Ballroom South

10:45AM-11:45AM

CAE BOD Meeting
Logans 1

10:45AM-12:15PM

90 Min. Session: Linguistics, Learning and the Language of the Design Response
Salon 3/4

12:00PM-1:30PM

Lunch on your own

12:00PM-3:00PM

ALEP Exam
Logans 1

1:30PM-3:00PM

90 Min. Session: Transformation of Empty Classrooms into Tech Start-up Headquarters
Salon 10

1:30PM-4:30PM

Workshop: Reimagining Healthy Minds / Healthy Bodies: Current Research on Spaces that Positively Impact Learners
Horizons

1:30PM-4:30PM

Workshop: Proven Strategies for Educating Gen Z – Partnering Models that are Reinventing Learning
Philadelphia Ballroom North

1:30PM-4:30PM

Workshop: EPA Smart School Siting Tool: A new tool for engaging community stakeholders in smart school siting decisions
Philadelphia Ballroom South

3:15PM-4:45PM

90 Min. Session: We Need a Facilities Master Plan...Now What?
Salon 3/4

5:00PM-6:00PM

Grand Opening
Liberty C/D

6:00PM-7:30PM

Welcome Reception/LEsolutions Market Opening
Freedom Ballroom

7:45PM-8:45PM

Advanced Academy / ALEP Celebration
Freedom Ballroom

Friday, September 30, 2016

7:00AM-5:00PM

Guest Relations / Registration Open

7:30AM-8:30AM

LearningSCAPES Café
Liberty Foyer

8:30AM-10:30AM

Opening General Session: Tom Vander Ark – The Learning Revolution and What it Means for Learning Spaces
Liberty C/D

10:45AM-11:15AM

Coffee Break
Freedom Ballroom

10:45AM-5:00PM

ALEP Lounge
Salon 8

11:00AM-4:30PM

LEsolutions Market Open
Freedom Ballroom

11:00AM-12:30PM

90 Min. Session: Rethinking Green on the ‘Best’ Coast: How the California DSA’s 7x7x7 Project and Hawaii DOE’s Sustainability Pilot Projects are Reshaping Education Design in the West
Horizons

11:15AM-12:15PM

60 Min. Session: Phased, Occupied K-12 School Modernizations
Philadelphia Ballroom North

11:30AM-12:30PM

60 Min. Session: Special Education Students – Exploration of Learning Environments for Children with Developmental Disabilities
Philadelphia Ballroom South

11:30AM-2:30PM

LEsolutions Eatery
Freedom Ballroom

11:45PM-12:45PM

60 Min. Session: Transform Your School into a Healthy Learning Environment: Innovative Tools That Improve Indoor Air Quality and Academic Performance
Salon 10

12:00PM-1:00PM

60 Min. Session: BRAIN + SPACE + LEARNING: A Pattern Language for Designing Environments that Empower Learning for the Innovation Economy
Salon 3/4

12:15PM-1:15PM

60 Min. Session: Social & Emotional Learning: Vibrant Spaces & Positive Support for Lifelong Success
Salon 5/6

1:30PM-2:30PM

Architectural Mini-Presentations
LEsolutions Market / Freedom Ballroom

2:45PM-4:15PM

90 Min. Session: After the Honeymoon: Ensuring Design Continues to Deliver Long After the Build is Done
Horizons

2:45PM-4:15PM

90 Min. Session: Using a Data-Driven Planning Approach to make Capital Investment Decisions – when available resources will never total your needs
Philadelphia Ballroom North

3:00PM-4:00PM

60 Min. Session: WELL Students – Standards Supporting the Whole Child, Mind and Body
Philadelphia Ballroom South

3:00PM-4:00PM

60 Min. Session: Reaching Every Student: 21st Century Library Renovation at Brooke Point High School
Salon 10

3:15PM-4:15PM

60 Min. Session: Spark of Madness: Unlocking Creative Curiosity
Salon 3/4

3:15PM-4:15PM

60 Min. Session: Does it Work? A post occupancy evaluation focused on how and if facility design promotes project based learning
Salon 5/6

4:30PM-6:00PM

Super Session: Yong Zhao – American Education in the Age of Globalization and Integration of Eastern & Western Educational Practices
Liberty C/D

6:30PM-7:30PM

Southwest Regional Meeting
Parlor A

6:30PM-7:30PM

Southeast Regional Meeting
Parlor B

6:30PM-7:30PM

Northeast Regional Meeting
Parlor C

6:30PM-7:30PM

Midwest Great Lakes Regional Meeting
Parlor D

6:30PM-7:30PM

Pacific Northwest Regional Meeting
Seminar A

6:30PM-9:30PM

Southern Region Annual Social

7:45PM-10:00PM

2016 Dine Around

Saturday, October 1, 2016

8:00AM-5:00PM

Guest Relations / Registration Open

8:30AM

LEsolutions Café

8:30AM-1:30PM

LEsolutions Market Open

9:00AM-10:30AM

Industry Partner (Solution Providers) Mini-Sessions
Freedom Ballroom

9:00AM-10:30AM

MacConnell Finalists Mini-Presentations
Freedom Ballroom / Visionary Theater

9:00AM-10:30AM

Global Taskforce Focus Group
Philadelphia Ballroom North

10:45AM-12:45PM

Awards General Session
Liberty C/D

10:45AM-5:00PM

ALEP Lounge
Salon 8

12:30PM-1:30PM

LEsolutions Eatery
Freedom Ballroom

1:45PM-2:45PM

60 Min. Session: 21st Century Learning: How Well Are the Spaces We’re Designing Actually Working for Students and Teachers?
Horizons

1:45PM-2:45PM

60 Min. Session: A High School Revolution: Leaving Old High School Designs in the Past
Philadelphia Ballroom North

1:45PM-2:45PM

60 Min. Session: Community-based Design Planning for a LEED Platinum School
Philadelphia Ballroom South

1:45PM-2:45PM

60 Min. Session: Blended Learning: Understanding Needs & Trends
Salon 10

1:45PM-2:45PM

60 Min. Session: Thinking about K8? Consider This...
Salon 3/4

1:45PM-2:45PM

60 Min. Session: The New K-12 Library: From Resource Repository to Creation Center
Salon 5/6

2:30PM-3:30PM

Coffee Time
Liberty Foyer

3:00PM-4:00PM

60 Min. Session: Inclusive Learning Environments: Designing for Diverse Learners
Horizons

3:00PM-4:00PM

60 Min. Session: A Day in the Life...Learners and the Places They Learn
Philadelphia Ballroom North

3:00PM-4:00PM

60 Min. Session: Disruption Down Under: New Schools for a Changing World
Philadelphia Ballroom South

3:00PM-4:00PM

60 Min. Session: A Check-Up on Tomorrow’s Framework: Career and Technical High Schools Embody the Future of Experiential Learning
Salon 10

3:00PM-4:00PM

60 Min. Session: Beyond Zero-Energy: The Creation of Discovery Elementary and its Community of Explorers
Salon 3/4

3:00PM-4:00PM

60 Min. Session: “The Third Teacher” – A Primer for Linking the Environment to the Transformation of Teaching & Learning
Salon 5/6

4:15PM-5:45PM

Closing General Session: Josh Sundquist – Just Don’t Fall
Liberty C/D

6:30PM-8:30PM

Final Night Celebration
The Franklin Institute



To access the full program, download the event app on your mobile device, search for Eventsential in your app store and select Association for Learning Environments > LearningSCAPES 2016 Conference.

To access the event app via Desktop or on Windows Phones: http://a4le.eventsential.org

Conference Brochure View the LearningSCAPES Conference Brochure!


Download and Print the Program at a Glance

Subject to change – last update 9/21/16


Philadelphia Attendees List
2016 AIA/CES Conference Session Participation Form


Back to Top

Conference Registration


$ 775 / 975
USD
Association for Learning Environments Member – Private Firm
$775
Non-member – Private Firm
$975
FULL registration for Association for Learning Environments Member & Non-member Private Firms includes, sessions, workshops, tours, events, expo and all meals

Registration open
$ 475 / 575
USD
Association for Learning Environments Member – Public Sector / School District / Educator
$475
Non-member – Public Sector / School District / Educator
$575
FULL registration for Association for Learning Environments Member & Non-member Public Sector / School District / Educator includes, sessions, workshops, tours, events, expo and all meals

Registration open
   Daily Rates & Guests

Daily Rates for:
Wed. School Tour – $125
Thu. Workshops – $385
Fri. Full Day – $385
Sat. Final Day – $250

Guest Tickets:
Grand Opening & Reception – $45
Fri. Breakfast – $35
Fri. Expo Lunch – $35
Sat. Breakfast – $35
Sat. Expo Lunch – $35
Sat. Celebration – $80
Daily rates includes sessions, workshops and all meals (does not include special events)

Registration open

CANCELLATION POLICY: You may cancel your registration and obtain a refund of total fees less $100 (USD) administration fee. Cancellation of registration must be in writing and received at Association for Learning Environments Headquarters on or before August 18, 2016. No refunds after this date. All refunds will be disbursed only following the event.


Back to Top